16 Haziran, 2022

Kontakt Lens Nedir?

Kontakt lens gözyaşı tabakası üzerine yerleştirilen ince, kavisli bir lenstir. Lensin kendisi doğal olarak berraktır, ancak genellikle kullanıcıların en kolay şekilde işlenmesi için en ufak bir renk tonu verilir. Günümüzün kontakt lensleri sert veya yumuşaktır. Gözden çıkarılmadan kullanabilecekleri süreye göre, üretildikleri materyale göre, günlük, haftalık, aylık değiştirilme sürelerine göre, kontakt lensin tasarımına göre sınıflandırılabilirler.

Kontakt Lens Çeşitleri

Kontakt lensler görme düzeltmesi için kullanılırken, tamamen kozmetik ve yenilik amaçlı kontakt lensler de vardır. Renkli kontakt lensler gözlerinizin tonunu artırabilir veya tamamen değiştirebilir.

Bununla birlikte, tüm kontakt lensler, ABD FDA tarafından düzenlenen tıbbi cihazlardır. Reçeteli kontakt lensler ve kozmetik kontakt lenslerin hepsi reçete gerektirir. Bunun nedeni, enfeksiyon ve inflamasyon gibi yaygın komplikasyonların bile görme kaybına veya körlüğe yol açabilmesidir. Komplikasyonları önlemeye yardımcı olmanın en iyi yolları şunlardır:

  • Göz doktorunuza danışın
  • Kontakt lensleri optisyenlik müesseselerinden satın alın
  • Kontakt lenslerinizi iyi, bakımlı ve temiz tutun
  • Kontakt lensleriniz ve lens ürünlerinizle ilgili tüm talimatları izleyin
  • Aşınma ve değiştirme programınıza sadık kalın

Kontakt lenslerin aşınma ve değiştirme zamanları

Gözlerinizi üst düzey görüntü kalitesi, performans ve sağlıklı tutmak için; her bir kontakt lens çifti belirli bir aşınma programı için üretilir ve reçete edilir; ve belirli bir süre sonra değiştirilmelidir. Günlük tek kullanımlık kontakt lensler gün boyunca giyilir, daha sonra yatmadan önce atılır ve sabahları yeni bir çift ile değiştirilir. Diğer lenslerde farklı değiştirme zamanlamaları bulunur.

Yaşam tarzınız ve tercihleriniz ne olursa olsun, göz doktorunuz ve optisyeniniz sizin için doğru kontakt lensleri veya göz bakımı çözümlerini bulmanıza yardımcı olabilir. Gözlerinizin sağlığı hakkında her zaman bir profesyonele danışmayı unutmayın.